Diensten en werkwijze – Kwaliteitsapotheken Woerden

Diensten en werkwijze

Het verwerken en klaarmaken van recepten is onze primaire taak. Geneesmiddelen die voor het eerst gebruikt gaan worden en spoedmedicatie (pijnstillers, antibiotica etc.) kunt u direct ophalen.

Herhaalrecepten kunt u via uw huisarts bestellen. Indien u een herhaalrecept in huis heeft kunt u deze aan de balie afgeven, maar u kunt het ook in de brievenbus deponeren die in de apotheek staat. Vraag zo nodig aan onze medewerker waar de brievenbus staat. Het is ook mogelijk het herhaalrecept dat u in huis heeft door te bellen. Herhaalmedicatie kan pas de volgende werkdag na 15 uur worden opgehaald.

Gegevens uitwisselen via LSP (Landelijk Schakel Punt)

Wij zijn aangesloten op het LSP. Hiervan maakt voornamelijk de dienstapotheek gebruik, maar ook andere apotheken in Nederland kunnen hiervan gebruik maken. Het LSP is noodzakelijk voor de dienstapotheek (of een andere apotheek) om u tijdens de dienst zo goed mogelijk te helpen. Zij kunnen daardoor controleren of de voorgeschreven medicatie bij uw huidige medicatie of ziektebeeld past, en controleren of u een geneesmiddelallergie heeft. Een andere apotheek mag alleen uw gegevens gebruiken in het geval dat u bij hen een recept inlevert. De andere apotheek kan via het LSP ook weer aflever-informatie terug koppelen naar uw eigen apotheek. Een andere apotheek kan uw gegevens alleen raadplegen indien u bij ons hiervoor toestemming heeft gegeven om uw gegevens te delen. U kunt ons rechtstreeks toestemming geven in de apotheek, of via de beschermde website: www.ikgeeftoestemming.nl

Naast het verstrekken van medicijnen kunt u bij ons ook terecht voor:

Medicijnpaspoort

Indien u op reis gaat of bij een ziekenhuisopname is het handig om een medicijnpaspoort mee te nemen. Dit paspoort is een overzicht van de door u gebruikte medicatie en bevat ook informatie over eventuele overgevoeligheden en bepaalde ziektebeelden. Wij draaien dit overzicht graag voor u uit. Wij zullen ter plekke dit overzicht met u door nemen om te controleren of het klopt. Het is belangrijk om een actueel en volledig overzicht mee te nemen. Eventuele veranderingen zullen wij daarom direct corrigeren.

Reizigersadvies

Bij ons kunt u terecht voor reisadvies. We kijken naar uw reisbestemming en de manier van reizen. Dit kan invloed hebben op de medicatie. Daarnaast adviseren wij u over noodzakelijke vaccinaties en eventuele malariaprofylaxe. U hoeft alleen een reisformulier (verkrijgbaar in de apotheek) in te vullen en wij regelen voor u de benodigde recepten voor uw vaccinaties en/of malariatabletten bij uw huisarts. Binnen 4 werkdagen kunt u uw medicijnen ophalen samen met een uitgebreid reisadvies. Zorg er wel voor dat u ruim op tijd langskomt, bij voorkeur tenminste 1 maand voor vertrek! Sommige vaccinaties moeten namelijk 3 weken voor vertrek gegeven worden om goed te kunnen werken.

Herhaalservice

Met onze herhaalservice zetten wij chronische medicatie elke 3 maanden automatisch klaar. Het werkt als volgt. Als u aangeeft dat u wilt meedoen nemen we uw medicatie met u door. Aan de hand van uw geneesmiddelvoorraad maken we een afspraak wanneer u gaat starten. Wij leveren elke 3 maanden uw medicatie. Ook vragen wij elke 3 maanden de herhaalrecepten aan bij uw arts. Wij berichten u indien de medicatie klaar staat.

Medicijnrol

Wij kunnen indien nodig medicatie in een medicijnrol (Baxterrol) uitzetten. Deze rol biedt de mogelijkheid medicatie per tijdstip per dag uit te zetten. Per tijdstip zit uw medicatie dan verpakt. Wij leveren deze medicijnrollen per week . Indien u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen.

Medicijngesprekken

Bent u benieuwd hoe het ervoor staat met uw medicijngebruik? Dan kunt u een afspraak maken voor een medicijngesprek. Het gesprek is bedoeld om na te gaan of uw medicijngebruik (nog) aansluit op uw persoonlijke behoefte. In een persoonlijk gesprek bespreken wij welke geneesmiddelen u gebruikt, welke ervaring u heeft met deze geneesmiddelen en welke verwachtingen en behoeften u heeft met betrekking tot uw geneesmiddelen. U kunt natuurlijk ook zelf vragen stellen, b.v. als u niet zeker weet wat het geneesmiddel doet, wat het juiste inname tijdstip is, en alle andere vragen over geneesmiddelen.

Voor het medicijngesprek mogen wij een vergoeding bij uw zorgverzekeraar vragen. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar valt deze vergoeding wel of niet onder het eigen risico. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

Bloedsuikercontrole/metercontrole

U kunt bij ons uw bloedsuiker laten meten, ook als u nog niet bekend bent met diabetes maar graag wilt weten of uw bloedsuiker in orde is. U kunt hiervoor altijd een afspraak maken.

Indien u zelf uw bloedsuiker meet bent u altijd welkom om uw meter te laten controleren.

Oogdruppel

Indien u oogdruppels gebruikt en u heeft moeite om te druppelen kunnen wij advies en hulp bieden om het druppelen te verbeteren.  U kunt hiervoor een afspraak maken met een van onze medewerkers. 

Astma/COPD

Geneesmiddelen inhaleren is moeilijker dan u denkt. Als u twijfelt of u juist inhaleert kom dan gerust langs om samen te kijken of u (of uw kind) op de juiste manier de geneesmiddelen inhaleert.

Inloopspreekuur

U kunt bij ons terecht voor vragen of problemen m.b.t. uw medicatie. We proberen samen met u tot een oplossing te komen. U kunt altijd terecht bij de assistente of bij de apotheker.

Servicedag

Wij organiseren periodiek een servicedag. Hierbij kunt u denken aan bloedsuikercontrole, een voetcontrole dag, incontinentie dag onder leiding van een incontinentie-verpleegkundige, of inhalatiecontrole bij astmamedicatie. Voor sommige servicedagen sturen wij een uitnodiging.

Informatiebijeenkomst

Wij organiseren eens per jaar een informatiebijeenkomst met uiteenlopende onderwerpen. Eens per jaar organiseren wij een Ladiesnight, ook hebben we avonden over cosmetica.

Cliëntenpanel

Het cliëntenpanel  van onze apotheken leggen we periodiek vragen voor met betrekking van onze serviceverlening.